HSBC: Revenirea economiilor din Europa de Est va fi accidentata si graduala

Traseul revenirii economice din Europa de Est va fi "accidentat" in acest an, in contextul in care scaderea cererii interne va contrabalansa efectele pozitive ale cresterii exporturilor, sustin analistii bancii britanice HSBC, citati de Bloomberg.
"Cererea interna ramane redusa in Ungaria si in Romania, in timp ce cresterea consumului din Cehia a inregistrat probabil o incetinire", a apreciat Kubilay Ozturk, analist al HSBC, scrie NewsIn.

Declinul economiilor din Cehia si Bulgaria s-a accelerat neasteptat in al patrulea trimestru, in timp ce Ungaria si Romania au ramas in recesiune, au aratat primele estimari publicate vineri de birourile statistice nationale din UE.

Revenirea economica din Europa de Vest aproape a stagnat in al patrulea trimestru, in contextul reducerii cheltuielilor si investitiilor din Germania, cea mai mare economie a continentului. Europa de Est se bazeaza pe revenirea cererii din pietele occidentale, pentru a sustine redresarea economica.

Criza mondiala, cea mai grava de dupa Al Doilea Razboi Mondial, a adus anul trecut in recesiune toate economiile din UE, cu exceptia Poloniei.

Bloomberg puncteaza ca majorarea cererii din partea tarilor occidentale a sustinut exporturile si productia industriala din estul Europei, inclusiv din Romania, in ultimele luni din 2009, ceea ce a avut ca efect temperarea declinului economic si chiar iesirea unor tari din recesiune.

Totusi, "cresterea activitatii industriale din ultimul trimestru al anului trecut indica un impact pozitiv, insa limitat", atrage atentia Ozturk, in cadrul raportului.

"Exporturile nete au fost, posibil, cealalta sursa de crestere. Cu toate acesta, surrpizele negative din Cehia, Romania si din zona euro sugereaza ca nivelul contributiei a fost mult mai mic decat se anticipa in trimestrele precedente", a completat el.

Economia Cehiei, care a iesit din recesiune in al doilea trimestru, s-a comprimat cu 0,6% fata de al treilea trimestru, in timp ce declinul anual s-a accelerat la 4,2%, de la 4,1%, arata primele estimari. Declinul economiei Bulgariei s-a accelerat la 6,2%, de la 5,4%.

Fata de trimestrul IV din 2008, Romania a avut in octombrie-decembrie 2009 a patra scadere a produsului intern brut din Uniunea Europeana, de 6,6%, dupa un declin de 7,1% din al treilea trimestru. Economia Ungariei s-a comprimat cu 4%, dupa ce a scazut cu 7,1% in trimestrul anterior.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri