Inflatia anuala din Bulgaria a atins in ianuarie cel mai scazut nivel din ultimele 15 luni, in pofida unei cresteri lunare semnificative, determinata de avansul sezonier al preturilor anumitor alimente, informeaza Mediafax.

Comparativ cu ianuarie 2004, principalele preturi de consum au crescut cu 3,4 la suta, cel mai mic avans inregistrat dupa octombrie 2003. Pe de alta parte, in raport cu luna precedenta, inflatia a atins 0,8 la suta, pe baza unei cresteri de 1,3 la suta a preturilor alimentelor, in special la legume - 7,9 la suta. "Cresterea preturilor legumelor este tipica pentru acest sezon", a declarat Radka Kanova, responsabilul pentru calcularea inflatiei de la Biroul National de Statistica.

Totodata, costurile produselor nealimentare si ale serviciilor s-au majorat cu 0,2 la suta, respectiv 0,6 la suta. Guvernul bulgar a estimat ca in acest an inflatia nu va depasi 3,5 la suta.

Inflatia, un indicator-cheie in procesul de aderare la zona euro, programata pentru anul 2009, se situeaza la un nivel mult redus fata de cel din Romania, respectiv 9,3 la suta pentru anul 2004.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Cum ar putea fi imbunatatita functionalitatea Pilonului II de pensii
Setari Cookie-uri