Indicele ZEW al increderii in economia germana a scazut in ianuarie pentru pentru a cincea luna consecutiv, in contextul in care economia a stagnat si investitorii se tem ca problemele din Grecia s-au putea extinde in restul zonei euro, relateaza Bloomberg.
Centrul ZEW pentru Cercetare Economica Europeana a anuntat ca indicatorul care masoara asteptarile investitorilor si analistilor a scazut in ianuarie la 45,1 puncte, de la 47,2 puncte in luna precedenta. Analistii estimau o scadere mai puternica, la 41 puncte, potrivit unui sondaj Bloomberg.

Economia Germaniei a stagnat neasteptat in al patrulea trimestru, in contextul in care cererea interna a scazut, dupa expirarea unor stimuli din piete. Totodata, titlurile europene s-au depreciat, in contextul temerilor legate de crize din Grecia.

"Nevoia de consolidare la scara larga,
prezenta nu numai in Grecia, ci si in multe alte tari europene, afecteaza perspectiva de crestere pe termen lung a Uniunii Europene in ansamblu si, prin urmare, sectorul exporturilor din Germania", a comentat Alexander Koch, economist UniCredit.

"Fundamentele continua sa dea o imagine mai pozitiva. In pofida tendintei de scadere a indicelui ZEW, economia germana are insa suficient potential de crestere pe termen scurt", a completat el.

Numarul mediu de someri ar urma sa urce in 2010 la 3,7 milioane, de la 3,4 milioane anul trecut, cand economia Germaniei a cunoscut cea mai grava recesiune de dupa Al Doilea Razboi Mondial, cu o scadere a PIB de 5%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Romania coboara o treapta in clasamentul economic din regiune