Dolarul a ajuns in cea de-a 26-a luna de valori inalte fata de yen-ul japonez, inaintea raportului Departamentului Muncii din Statele Unite privind situatia somajului determinat de cele doua uragane, informeaza agentia de presa Bloomberg. Raportul lunar al Departamentul Muncii poate intari predictiile Rezervei Federale (Fed), sistemul de banci centrale din Statele Unite, ca dislocarile de locuri de munca, produse de uraganele Katrina si Rita, au fost de scurta durata.
Peste 500.000 de persoane si-au pierdut slujbele din cauza celor doua uragane, se arata intr-un raport de saptamana trecuta al Departamentului Muncii din SUA, citat de Financial Times. Numai in luna septembrie se consemnase o reducere a locurilor de munca cu 35.000, primele cifre negative din ultimii doi ani, potrivit CNN. Iar rata somajului va ramane tot la 5,1%. Totusi, intr-un sondaj realizat de Bloomberg, se estimeaza ca economia SUA a inregistrat 120.000 de noi locuri de munca in luna octombrie, aproape 66% din ritmul lunar mediu al acestui an. Intr-un alt sondaj realizat de economistii de la Briefing.com, se estimeaza ca economia a creat aproximativ 100.000 de noi locuri de munca, valori apropiate celor de la Bloomberg. De notat ca cea mai mare parte a specialistilor dau ca sigure aceste cifre optimiste, iar raportul Departamentului Muncii ar putea confirma aceste rezultate.

"Fed a aratat ca piata muncii este puternica, sustinand, astfel, ideea ca rata dobanzii de referinta poate continua sa creasca", a afirmat Derek Halpenny, analist al pietei valutare la Bank of Tokyo Mitsubishi Ltd. din Londra. "Rata mare a dobanzii de referinta a impins dolarul la o cotatie mai mare, iar aceasta tendinta va continua", a adaugat acesta. Yen-ul a scazut cu aproape 13% in acest an, in raport cu dolarul american, intrucat Fed a marit costurile imprumuturilor, pentru a mentine inflatia sub control. In tot acest timp, Bank of Japan a mentinut rata dobanzii de referinta aproape de 0%, yen-ul neinregistrand astfel aprecieri semnificative. Iar economistii de la UBS Securities estimeaza ca Fed va continua sa mareasca rata dobanzii de referinta, probabil pana la 4,5% in luna ianuarie si o sa pastreze aceasta valoare pe tot parcursul anului 2006.

Fluctuatiile pietei muncii din SUA s-au redus semnificativ, motorul economiei continuandu-si turatia. Doar in zona New Orleans-ului rata somajului este inca la valori ridicate. Aceasta ajunsese la 14,8% in septembrie, fata de 5,8% in august. Volumul de locuri de munca nou create in acest an se apropie de cel al anului trecut, ceea ce arata ca economia americana a trecut cu bine peste perioada uraganelor. In primele noua luni ale acestui an, economia a generat 1,59 milioane de locuri de munca, comparativ cu volumul de 1,63 milioane de locuri de munca, create in perioada similara a anului trecut.

Dar exista si voci mai pesimiste in privinta acestei chestiuni, unii economisti afirmand ca impactul uraganelor Katrina, Rita si Wilma va mai dura cateva luni si ca piata muncii va mai avea de suferit din aceste cauze. "Raportul din septembrie a fost realizat prea devreme pentru a se constata toate efectele", a afirmat Brian Jones, economist la Citigroup, care apreciaza ca piata muncii va creste in luna octombrie doar cu 30.000 de noi locuri de munca.

Mai mult chiar, alti specialisti considera ca raportul din aceasta luna nu are o relevanta prea mare. Pentru acestia, situatia somajului din aceasta luna nu este extrem de importanta in comparatie cu cea din lunile urmatoare, in functie de acestea se va decide daca va fi efectuata o noua modificare a ratei dobanzii de referinta si cat de mare va fi aceasta modificare. "E mai important ce vor spune rapoartele privind piata muncii din lunile decembrie si ianuarie, acestea vor arata catre majorari ale ratei dobanzii de referinta vom avea", a precizat David Malpass, economist sef la Bear Stearns Cos. din New York.

O informatie de ultima ora vine sa infirme cifrele optimiste redate de sondajul celor de la Bloomberg. Departamentul Muncii a dat aseara publicitatii raportul lunar privind situatia somajului din care reiese ca in luna octombrie au fost create doar 56.000 de noi locuri de munca. In urma acestei informatii, dolarul a scazut fata de moneda europeana, dupa ce inregistrase noi valori inalte. De asemenea, castigurile consemnate fata de yen-ul japonez au fost diminuate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri