Letonia a apelat in 2008 la Comisia Europeana si la FMI, dupa ce a doua banca a tarii a avut nevoie de un pachet de salvare. Letonia a primit un imprumut total de 7,5 miliarde euro, de la FMI, UE, Banca Mondiala si guvernele din regiune, scrie NewsIn.

Guvernul leton a aprobat reducerea cheltuielilor si majorarea veniturilor cu circa 500 milioane lati (966,7 milioane dolari) in bugetul pentru 2010, pentru a intruni criteriile creditului.

"Autoritatile din Letonia merita apreciate pentru modul in care au implementat programul, ce a dus la performante fiscale peste asteptari in 2009 si a ajutat la revenirea increderii. Cu toate acestea, Letonia continua sa se confrunte cu circumstante economice extrem de dificile. Productia s-a redus semnificativ, peste o cincime din forta de munca este in somaj, iar recesiunea a diminuat veniturile guvernamentale", a declarat Takatoshi Kato, director managerial adjunct in cadrul FMI.

Economia tarii s-a comprimat cu 17,7% in al patrulea trimestru, cel mai mare declin din Uniunea Europeana, iar rata somajului a crescut la 22,8% in luna decembrie, atingand cel mai inalt nivel din UE.