"Eurostat realizeaza o ancheta in cadrul trezoreriei Greciei, pentru a vedea concret ce s-a intamplat", a declarat Christine Lagarde pentru postul de radio France Inter, informeaza agentia NewsIn.

In 2002, consiliate de Goldman Sachs, autoritatile de la Atena au imprumutat un miliard de euro prin intermediul unui produs financiar complex, ce a permis statului sa nu inscrie aceasta operatiune in conturi, potrivit unor articole aparute in presa. Acest artificiu a permis Greciei sa intruneasca cerintele zonei euro, insa a redus sansele de rambursare a datoriilor.

Grecia se confrunta cu o grava criza bugetara, ce a destabilizat euro. Datoria publica s-a adancit la 300 miliarde euro, sau 113% din produsul intern brut (PIB), aproape dublu fata de limita de 60% fixata pentru zona euro.

Potrivit publicatiilor americane New York Times si Risk Magazine si publicatiei germane Der Spiegel, Goldman Sachs, care consilia autoritatile de la Atena, a permis Greciei sa ascunda amploarea datoriilor.

"Eurostat, un organism european ce controleaza statisticile furnizate de statele membre, va analiza problema, pentru a vedea modul in care o banca de investitii, in acest caz Goldman Sachs, a putut ajuta Grecia sa structureze o serie de obligatiuni. Trebuie sa verificam daca a avut loc o cosmetizare a conturilor si daca masurile au fost sau nu legale la acel moment. In cazul in care masurile au fost legale, ne intrebam daca au fost benefice pentru stabilitate. Probabil ca nu, iar in acest caz va trebui sa gasim cai de evitare a acestor scenarii in viitor", a precizat ministrul francez.