Astfel, taxa de scont a fost majorata de la 0,5% la 0,75%.

Consecintele deciziei sunt insa limitate, in conditiile in care aceasta facilitate este putin folosita de bancile comerciale in prezent.

Marti, valoarea acestor imprumuturi se ridica la doar 15,1 miliarde de dolari, de sapte ori sub nivelul din urma cu un an, potrivit NewsIn.

Decizia are, in schimb, o mare incarcatura simbolica: este prima majorare a unei dobanzi de catre Federal Reserve de la inceputul crizei financiare, in 2007.

Institutia daduse insa de inteles ca aceasta va fi una din primele masuri din strategia sa de iesire din criza, in conditiile in care stenograma sedintei din ianuarie a aratat ca expertii Fed au sugerat majorarea dobanzii de scont membrilor comitetului de politica monetara.

Totusi, decizia a venit mai devreme decat se estima. Dupa anunt, dolarul s-a apreciat brusc, investitorii detectand perspectivele unor randamente mai bune pe moneda SUA. Fed a estimat, insa, ca imbunatatirea situatiei economice in SUA ii permite acum sa ia o astfel de decizie fara a bulversa pietele.

Una din primele masuri anticriza luate de Fed la debutul turbulentelor financiare, in august 2007, a constat de altfel in scaderea taxei de scont cu o jumatate de punct, la 5,75%.