De asemenea, institutia a coborat dobanda repo de la 7,75 la 7,5%, schimbarile urmand sa intre in vigoare pe 24 februarie, potrivit NewsIn. Aceasta este a 11-a coborare a dobanzilor din 24 aprilie. Ultima masura de politica monetara a bancii a fost reducerea dobanzii cheie cu un sfert de punct procentual, pe 25 decembrie.

Revenirea economica a Rusiei a fost inegala, redresarea fiind impiedicata de lipsa creditelor. Rata somajului a avansat la 9,2% in ianuarie, fiind aproape de maximul de 9,4%, atins la apogeul crizei creditelor, ceea ce a dus la cel mai mic nivel al inflatiei din ultimele decenii.

"Reducerea dobanzii este, fara indoiala, necesara, pentru ca economia nu a iesit inca din criza si exista riscul ca aceasta sa nu revina la o crestere stabila", a declarat Alexander Morozov, economist in cadrul HSBC Moscova.

Banca centrala incearca sa impulsioneze creditarea, dupa ce masurile anterioare de relaxare nu au reusit sa aduca o imbunatatire a situatiei din piete, riscand sa franeze revenirea economica, sustinuta pana in prezent de scumpirea petrolului Ural cu 81% de la inceputul lui 2009.