"In ultimii 50 de ani, (industria tutunului) a urmat un model de inselaciune, care a costat vieti si a afectat sanatatea a milioane de americani", se arata in petitia guvernului federal depusa la cea mai inalta instanta din Statele Unite, conform NewsIn.

Companiile Philip Morris, RJ Reynolds Tobacco, Altria Group, British American Tobacco Co, s-au adresat, la randul lor, Curtii Supreme.

Avocatii Philip Morris contesta o decizie a Curtii de Apel potrivit careia industria de tutun ar fi inselat cu buna stiinta fumatorii prin etichetarea tigarilor cu insemnul "light", cand acestea erau de fapt la fel de daunatoare sanatatii.

Companiile din industria tutunului incearca sa schimbe aceasta decizie prin Curtea Suprema de Justitie, precum si alte hotarari prin care au fost gasite vinovate de "inselaciune", vizavi de consumatori.

In plus, mai multe grupuri anti-fumat, precum asociatia Tobacco Free-Kids sau American Cancer Society, s-au adresat, la randul lor, tot vineri, instantei americane. Acestea solicita Curtii sa se pronunte asupra unui ordin judecatoresc care le cere companiilor de tutun sa dezvolte programe de combatere a fumatului in randul tinerilor.

Industria tutunului se confrunta de zece ani in Statele Unite cu o serie de procese legate de minciunile despre pericolele consumului de tutun.