Acestea ar fi calculele initiale ale ministrerului, iar contributia fiecarei tari ar urma sa fie calculata in functie de proportia capitalului detinut in cadrul Bancii Centrale Europene (BCE), arata NewsIn.

Articolul precizeaza ca acest ajutor financiar va fi acordat sub forma de imprumuturi si garantii.

Der Spiegel mai relateaza ca toate tarile din zona euro vor contribui la acest ajutor si ca partea Germaniei se va ridica la 4 sau 5 miliarde euro, suma urmand sa fie garantata de banca publica KfW.

Ajutorul ar urma sa fie strict conditionat si va fi acordat in mai multe transe, odata cu indeplinirea conditiilor prevazute.

Guvernul condus de cancelarul Angela Merkel a respins pana in prezent apelurile cu privire la un ajutor financiar pentru Grecia, in pofida faptului ca absenta acestor ajutoare ar fi putut ameninta stabilitatea euro.

Oficial, autoritatile de la Berlin sustin ca indulgenta fata de Atena ar putea determina Grecia si alte tari sa permita acumularea de datorii in cadrul zonei euro fara sa ia masuri suficiente pentru controlarea bugetelor.

Parlamentarii recunosc, totusi, neoficial, ca Germania a pregatit o serie de masuri, pentru cazul in care va fi inevitabil nevoie de un pachet de salvare.

Autoritatea de supraveghere a sistemului financiar german Bafin considera ca problemele din Grecia ar putea provoca o reactie in lant in alte tari europene si ar putea pune in dificultate sistemul financiar german.