Dupa crize bancare, "ne confruntam de obicei cu intrarea unor state in incapacitate de plata, la distanta de cativa ani si cred ca ne vom confrunta din nou cu aceasta situatie", a declarat Rogoff, fost economist-sef in cadrul Fondului Monetar International (FMI), potrivit NewsIn.

El sustine ca pietele financiare vor duce la o crestere a randamentelor titlurilor de stat, iar unele tari europene, precum Grecia si Portugalia, "vor avea probleme majore". Monitorizarea la nivel mondial a datoriilor de stat s-a intensificat, dupa ce unele tari, precum Grecia, au anuntat adancirea deficitelor in urma crizei.

"Este foarte, foarte dificil sa anticipam momentul, insa se va intampla", a spus Rogoff. "In tarile bogate, precum Germania, Statele Unite si poate si Japonia vom observa o crestere lenta. Vor reactiona prin modificarea dobanzilor si vor face fata situatiei", a precizat el.

Temerile legate de capacitatea Greciei de a limita deficitul au afectat pietele financiare, din momentul in care guvernul a anuntat ca nivelul real al deficitului bugetar a fost anul trecut de 12,7% din PIB, cel mai mare din Uniunea Europeana.