"Proiectul Nabucco este in impas, Rusia reusind sa convinga mai multe tari balcanice sa se alature proiectului South Stream. In plus, negocieri pentru South Stream au loc cu mult succes intre Turcia si Rusia", a explicat el.

Mai mult, schimbarile ce intervin in administratia de la Kiev arata ca Ucraina este dispusa sa atraga companii ruse, potrivit NewsIn.

"Turkmenii vând aproape tot gazul lor fie Rusiei, fie Chinei, astfel ca numai gazul azer ramâne pentru Nabucco. Insa Azerbaidjanul vinde in prezent cantitati mari de gaz direct Rusiei sau Iranului. Astfel, pur si simplu nu mai este gaz pentru Nabucco", a explicat Rahr.

Potrivit acestuia, Occidentul spera sa poata obtine gaz irakian pentru Nabucco "Insa situatia din Irak este instabila si nu se stie daca exista acolo suficient gaz pentru piata europeana", a subliniat Rahr. "Oricum ar fi, aceasta este singura sansa pentru proiectul Nabucco", a adaugat el.

Proiectul Nabucco, promovat de UE, ar trebui sa transporte 20-30 miliarde metri cubi de gaz pe an incepând din 2014, ocolind Rusia. Concurentul sau este South Stream, care ar urma sa lege Rusia de sudul Europei prin Marea Neagra, ceea ce permite ocolirea tarilor traditionale de tranzit (Ucraina).