Hans-Werner Sinn, presedintele institutului economic german Ifo, a declarat ca Grecia, ce se confrunta cu grave probleme financiare, "santajeaza" celelate tari europene prin intermediul euro.

"Grecia nu ar fi trebuit sa intre in zona euro, pentru ca nu indeplinea conditiile, si santajeaza acum restul tarilor europene prin intermediul monedei unice", a declarat Sinn, potrivit NewsIn.

Oficialii greci s-au straduit sa convinga pietele ca Grecia poate reduce deficitul la limita impusa de Uniunea Europeana. Euro s-a depreciat cu 5% fata de dolar in acest an, in contextul in care investitorii se tem ca si alte tari din regiune, precum Portugalia si Spania, au probleme cu deficitele.

"Moneda europeana este oricum supraevaluata, in ceea ce priveste puterea de cumparare", a spus Sinn. "Deprecierea euro ar fi destul de benefica pentru a stimula exporturile europene", a mai spus el, adaugând ca "dificultatile de relansare economica ar fi mai mici daca Europa ar avea o moneda mai slaba".

Sinn a mai spus ca Grecia ar trebui sa accepte ajutoare financiare de la Fondul Monetar International (FMI), masura considerata totusi de oficialii europeni nepotrivita.

"Nu sta in atributiile Uniunii Europene sa ajute Grecia", a spus Sinn. "Pentru aceasta avem o institutie foarte experimentata in acordarea de ajutoare, ce se numeste FMI. FMI s-a oferit sa ajute Grecia, iar Grecia ar trebui sa accepte ajutorul".


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Cutremur cu magnitudinea de 5,1 grade, intr-o insula greceasca