Ministerul roman al Afacerilor Externe a anuntat ca zborurile catre si dinspre Grecia de astazi au fost anulate, din cauza grevei controlorilor de trafic aerian din aceasta tara.
Grecia era aproape paralizata astazi de o greva generala organizata de marile uniuni sindicale din tara impotriva masurilor de rigoare economica decise de Guvernul socialist pentru a scoate tara din criza financiara si bugetara fara precedent cu care se confrunta, relateaza NewsIn.

Incepand de la miezul noptii, transporturile aeriene si maritime au fost suspendate, la fel ca practic si toate trenurile.

Autobuzele si metroul functioneaza in Atena, pentru a le permite grevistilor sa participe la manifestatiile organizate in centrul capitalei la pranz. De asemenea, soferii de taxi nu s-au alaturat grevei.

Proteste urmeaza sa aiba loc si in alte orase din Grecia, in special la Salonic, al doilea oras ca marime al tarii.

Frontul sindical al partidului comunist ultraortodox, Pame, va organiza manifestatii separate de celelalte sindicate.

Greva va duce la inchiderea scolilor, administratiilor si tribunalelor, in timp ce bancile, spitalele si martile companii din sectorul public functioneaza redus.

Jurnalistii de la posturile de radio si de la televiziuni s-au alaturat grevei, in conditiile in care sindicatul presei isi sanctioneaza membrii care nu participa la micsare. Ziarele nu vor aparea maine.

Miscarea a fost decisa de puternica Confederatie generala a muncitorilor greci (GSEE, un milion de membri), dupa ce Guvernul a anuntat masuri de austeritate destinate reducerii drastice a deficitului tarii si care prevad, printre altele, modificarea varstei de persionale de la 61 de ani si jumatate la 63 de ani si jumatate.

Federatia functionarilor Adedy (300.000 de membri), care reprezinta categoria cea mai grav afectata de masurile de austeritate, in special prin reduceri salariale, le-a cerut membrilor sai sa se alature grevei, dupa o prioma miscare de oprire a lucrului, in 10 februarie.

In pofida acestei mobilizari, sondajele arata ca peste 60% dintre greci sustin rigoarea economica. Potrivit celui mai recent studiu, publicat duminica, 75% dintre greci vor pace sociala pana la trecerea crizei.

Greva intervine in conditiile in care experti ai Comisiei Europene, BCE si FMI au inceput marti, la Atena, examinarea planului de economii pentru Grecia, pentru rezolvarea crizei bugetare, in cadrul unei misiuni tehnice a Uniunii Europene, care urmeaza sa se incheie maine.

In prima zi a acestei misiuni, purtatorul de cuvant al Guvernului grec a acuzat Comisia Europeana ca a inchis ochii la deriva bugetara a tarii in timpul guvernului precedent. Acuzatiile au fost respinse de Bruxelles, care a amintit ca si-a exprimat in trecut rezervele in ceea ce priveste Grecia.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri