Comisia Europeana a imbunatatit usor estimarea de crestere a economiei UE si a zonei euro in prima jumatate din 2010, dar a mentinut-o neschimbata la 0,7% pentru ambele zone pe ansamblul intregului an, potrivit prognozei intermediare publicate de executivul european.
Economia Uniunii Europene a inceput sa se redreseze din trimestrul al treilea al anului trecut, cand produsul intern brut real al Uniunii Europene (UE) si-a reluat tendinta ascendenta, datorita masurilor anticriza exceptionale adoptate, punand capat celei mai lungi si profunde recesiuni din istoria UE, informeaza NewsIn.

Ritmul de crestere a incetinit, insa, in ultimul trimestru din 2009, astfel ca in prognoza intermediara, care ia in calcul evolutia situatiei din Franta, Germania, Italia, Olanda, Polonia, Spania si Marea Britanie, nu apar modificari semnificative. Cele sapte state membre ale UE realizeaza 80% din produsul intern brut (PIB) al Uniunii.

Astfel, CE a imbunatatit estimarea de crestere economica a Poloniei, la 2,6% de la 1,8% in prognoza de toamna, precum si a Olandei, la 0,9% de la 0,3% anterior. Totodata, executivul european a anuntat ca se asteapta la o scadere mai mica in acest an a economiei Spaniei, de 0,6% fata de 0,8% in proiectia anterioara. In schimb, cresterea economica a Marii Britanii ar urma sa fie ceva mai redusa, de 0,6% fata de 0,9% in prognoza anterioara.

Prognoza intermediara mentine neschimbate estimarile privind cresterea din 2010 a produsului intern brut al Germaniei, la 1,2%, al Frantei, tot la 1,2%, iar pentru Italia, la 0,7%.

CE a precizat ca perspectivele economice raman in linii mari neschimbate, desi redresarea globala din a doua parte a anului trecut a fost mai puternica decat se anticipa, mai ales datorita cresterii economiilor emergente din Asia.

"PIB-ul mondial, exceptand UE, nu s-a contractat in 2009 si este de asteptat sa avanseze cu circa 4,25% in 2010. Totusi, ramane de vazut ce impact va avea asupra cresterii UE", precizeaza CE.

Executivul european estimeaza ca inflatia din UE va fi in acest an de 1,4%, usor mai ridicata decat in proiectia anterioara, iar in zona euro de 1,1%.

"Redresarea economiei UE se concretizeaza, dar este inca fragila. Reasezarea economiei europene pe o traiectorie puternica si sustenabila ar trebui sa fie principalul nostru obiectiv. Pentru aceasta, trebuie sa actionam pe doua fronturi: relansarea economica si consolidarea finantelor publice", a declarat comisarul pentru afaceri economice si monetare, Olli Rehn, citat in comunicat.

Pe termen mai lung, CE preconizeaza ca va urma o perioada de crestere lenta a economiei mondiale, ca urmare a atenuarii treptate a efectelor masurilor de stimulare si ciclului stocurilor. Diferentele intre tari raman accentuate, cu o redresare mult mai solida a economiilor emergente, pe fondul reluarii intrarilor de capital si al reinnoirii apetitului pentru risc al investitorilor.

"Desi mediul extern mai bun decat se anticipa ar putea stimula exporturile, investitiile raman reduse. Conditiile de pe pietele financiare s-au imbunatatit fata de inceputul lui 2009, insa incertitudinile continua sa persiste", sustine CE.

Perspectivele slabe de investitii implica de regula o piata a muncii deficitara in viitor, aceasta putand la randul sau sa limiteze consumul privat. Dat fiind ca principalele forte motoare ale relansarii din UE si la nivel mondial sunt in mare parte temporare, trebuie testata totodata soliditatea relansarii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri