"Majorarea tintelor de inflatie de catre bancile centrale ar reprezenta un pas in directia gresita", a declarat Jurgen Stark, economist-sef BCE, potrivit AFP, citeaza NewsIn.

Economistul-sef al FMI, Olivier Blanchard, a recomandat intr-un studiu publicat vineri majorarea tintei de inflatie la 4%, de la 2% in prezent, pentru a spori eficienta politicii monetare in viitoarele perioade de criza deflationista.

Studiul, intitulat "Regandirea politicii macroeconomice", arata ca tinta actuala de inflatie a celor mai multe banci centrale - inclusiv Banca Centrala Europeana (BCE) -, de 2%, este potrivita "intr-o lume a unor socuri reduse".

Insa criza financiara din 2008 a provocat o cadere a cererii globale, impiedicand bancile centrale sa aduca rata reala a dobanzii in teritoriu negativ, ceea ce limiteaza eficienta politicii acestora.

"Observ tentatia guvernelor de a solicita o inflatie mai ridicata, pentru a putea limita cresterea speculativa a datoriilor publice din majoritatea economiilor dezvoltate", a declarat Stark.

"Din acest motiv, apelul la bancile centrale, de a majora tintele de inflatie, este departe de a fi un ajutor", a mai spus el.
Axel Weber, presedintele bancii centrale a Germaniei, a declarat la randul sau ca propunerea FMI este "daunatoare" si ca "FMI se joaca cu focul".

Presedintele bancii centrale americane, Ben Bernanke, a criticat de asemenea aceasta idee. "Daca Federal Reserve anunta "vom majora tinta de inflatie la 4%", cum putem sti ca nu vom trece apoi la 5, la 6 sau chiar la 7%?".