Agentia de evaluare financiara Moody’s a avertizat ca ar putea cobori ratingul Greciei in urmatoarele luni, in cazul in care tara nu va reusi sa atinga obiectivele de reducere a deficitului.

"Daca in cateva luni vor exista devieri semnificative de la planul trasat, este foarte probabil sa ajustam ratingul la nivelul corespunzator", a declarat Pierre Cailleteau, director pentru ratinguri suverane in cadrul Moody’s. O asemenea situatie ar duce la o "retrogradare cu cateva trepte", a avertizat el, citeaza Bloomberg conform NewsIn.

Declaratiile lui Cailleteau vin la o zi dupa ce agentia de evaluare financiara Standard & Poor’s a anuntat ca ar putea cobori din nou ratingul Greciei pana la finalul lunii martie, in contextul in care situatia negativa a economiei si opozitia din mediul politic ameninta eforturile de reducere a deficitului.

Moody’s ar putea totusi sa mentina ratingul tarii la 'A2' in cazul in care Grecia va implementa masurile de austeritate, a spus Cailleteau. Acesta a adaugat ca pozitia fiscala a Greciei a ramas neschimbata fata de luna decembrie, cand Moody’s a coborat ratingul la 'A2'.

Daca Moody’s va reduce ratingul la acelasi nivel cu al celorlalte doua mari agentii de evaluare financiara, problemele financiare ale Greciei s-ar putea agrava la sfarsitul anului, cand Banca Centrala Europeana (BCE) urmeaza sa revina la vechile cerinte de garantii, mai aspre decat cele actuale.

In acest caz, titlurile de stat emise de Grecia nu ar mai respecta criteriile de garantii impuse de BCE, ingreunand accesul statului la imprumuturi.


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Proteste in Atena fata de acordul privind denumirea Macedoniei