Castigurile inainte de taxe, impozite, depreciere si amortizari (EBITDA) au avansat in 2009 cu 3%, la 91,1 miliarde coroane.

In al patrulea trimestru, profitul net a crescut la 7,8 miliarde coroane (300 milioane euro), de la 5,6 miliarde coroane in aceeasi perioada din 2008, anunta NewsIn.

Companiile de utilitati stabilesc tarifele la electricitate cu pana la trei ani in avans, pentru a reduce expunerea la volatilitatea preturilor. Vanzarea de electricitate in avans a limitat efectele incetinirii economice si scaderea consumului de anul trecut.

Pentru 2010, grupul estimeaza un profit net de 46,7 miliarde coroane, in scadere cu 10% fata de 2009, si castiguri EBITDA de 88,7 miliarde coroane, in scadere cu 3% fata de anul trecut.

Grupul CEZ din Cehia este unul dintre cei mai mari producatori, furnizori si distribuitori de energie din Europa. In Romania, grupul este prezent din 2005, prin compania CEZ Romania, care include CEZ Distributie (distribuitor de energie electrica in judetele Arges, Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt, Valcea si Teleorman), CEZ Trade (care se ocupa cu vanzarea si cumpararea de energie electrica pe piata en gros), CEZ Vanzare si CEZ Servicii. Pe sectorul de distributie si vanzari, CEZ detine in Romania o cota de piata de 17%.

In Europa, CEZ are aproape sapte milioane de clienti si un portofoliu al capacitatii instalate de peste 14.300 MW. Capitalizarea sa pe piata depaseste 30 miliarde euro. Actiunile sale sunt tranzactionate la bursele din Praga si Varsovia. Grupul CEZ activeaza in 11 tari din Europa Centrala si de Sud Est.