Economia a inregistrat in al patrulea trimestru o crestere ajustata sezonier de 0,5%, dupa ce a avansat cu 1% in al treilea trimestru, punand capat unui an de declin. Potrivit datelor revizuite, produsul intern brut (PIB) a scazut cu 12,8% fata de aceeasi perioada a anului precedent, comparativ cu estimarea preliminara, de 13%, anunta NewsIn.

Incetinirea declinului din sectorul industrial arata ca economia este in curs de revenire, dupa ce s-a confruntat cu una dintre cele mai grave recesiuni din Uniunea Europeana. In 2009, produsul intern brut a scazut cu 15%, dupa o crestere de 2,8% in 2008.

"Exporturile sunt singurul motor de crestere in prezent, pentru ca nu vedem o ameliorare a cheltuielilor de consum sau a investitiilor", a declarat Vilija Tauraite, economist in cadrul SEB Bankas AB. "Prima jumatate a anului va ramane dificila si tensionata, o revenire rapida si brusca fiind putin probabila".

Exporturile Lituaniei si-au revenit in decembrie, marcand prima crestere anuala din ultimele 13 luni, in contextul in care cererea mondiala s-a ameliorat. Exporturile au avansat in trimestrul IV cu 4% fata de cele din al treilea trimestru din 2009.

Productia industriala, ce reprezinta 20% din economie, a inregistrat un declin anual de 8,3% in al patrulea trimestru, dupa o scadere de 14,7% in trimestrul precedent.