Astfel, analistii consultati de AFP sustin ca printre scenariile posibile pentru economia americana, doua par improbabile: cea a unei redresari rapide, in forma de "V", si cea a unei noi prabusiri in recesiune, asa-numitul scenariu in "W", informeaza NewsIn.

In consecinta, scenariul cel mai probabil se refera la o revenire fara locuri de munca nou-create, similar proiectiei Federal Reserve: o crestere lenta, prea moderata pentru a permite diminuarea semnificativa a somajului.

Ca semn ca temerile se disipa, in pofida vulnerabilitatii economiei, Federal Reserve, de obicei foarte prudenta in momentul iesirii din recesiune, a imbunatatit usor la jumatatea lunii februarie previziunea sa de crestere a economiei SUA in 2010.

Institutia mizeaza acum pe o crestere intre 2,8% si 3,5% in ritm anual in ultimul trimestru al acestui an. In acelasi timp, Fed a inrautatit estimarea privind rata somajului, care ar urma sa se situeze intre 9,5 si 9,7% in acelasi interval.

Potrivit ultimei anchete lunare de conjunctura realizate de Wall Street Journal, produsul intern brut (PIB) al SUA ar urma sa creasca cu 3% in 2010, dar avansul nu va fi suficient pentru a reducerea somajului sub nivelul de 9,4% pana la finalul lunii decembrie, in conditiile scaderii economice de 2,4% in 2009.

In plus, analistii sustin ca rata somajului nu va scadea sub 5,8% nici in urmatorii cinci ani, ceea ce reprezinta un nivel foarte ridicat pentru economia americana.

Nariman Behravresh, economist la IHS Global Insight, sustine ca SUA va avea o redresare in "U".

Presedintele Federal Reserve, Ben Bernanke, a spus recent ca Fed va mentine dobanda de politica monetara la nivelul scazut din prezent pentru o perioada lunga de timp, pentru a stimula activitatea. La randul lor, guvernul si congresul american isi vor intensifica eforturile de redresare, insa in limitele impuse de explozia deficitului bugetar.