Oettinger se afla in Bulgaria pentru un forum despre securitate energetica in regiunea Marii Negre.

El a subliniat ca proiectul South Stream sporeste capacitatea de import si ca proiectul european Nabucco permite diversificarea surselor de gaz pentru Europa. Comisarul a rezumat, spunand ca "trebuie construita o situatie in care toata lumea sa aiba de castigat".

Potrivit comsiarului, va avea loc un dialog intens intre Bulgaria si CE pentru armonizarea pozitiilor legate de proiectele energetice bulgare.

Oettinger a adaugat ca interesele Bulgariei si ale UE sunt similare cand este vorba despre domeniul gazului.

El a conchis ca 2010 va fi un an foarte important pentru proiectele energetice din Europa si ca securitatea energetica si cooperarea in domeniul energiei constituie prioritatile institutiilor europene.

South Stream urmeaza sa treaca pe sub Marea Neagra, legand Rusia de Bulgaria, de unde se va imparti in doua, o parte indreptandu-se spre Serbia si Austria, cealalta spre Grecia si Italia.

Proiectul South Stream, care presupune costuri de constructie de circa 15 de miliarde euro, prevede transportul anual a 31 miliarde metri cubi de gaz din Asia Centrala catre Europa, evitand Ucraina.

Conducta South Stream va avea o lungime de 900 kilometri, iar primele livrari ar trebui sa inceapa in 2015, desi initial era vorba de 2013.

Principalii investitori in proiectul South Stream sunt Gazprom si grupul italian Eni.