In 2004, regina Marii Britanii a beneficiat de finantari agricole in valoare de 545.897 de lire sterline. Nestle, Phillip Morris, Heineken sau Mars Inc. sint alti fermieri subventionati de la bugetul european. Cel mai mare beneficiar al acestor subventii, Franta, continua sa protejeze identitatea fermierilor, insa nu pentru mult timp.

Familii regale, ministri ai Agriculturii, politicieni, bancheri. Acestia sint marii beneficiari ai Politicii Agricole Comune (PAC) subventionate din bugetul european, arata anchetele publicate de Wall Street Journal si La Tribune. In Marea Britanie, Tate&Lyle, cel mai mare producator de zahar din Europa, a beneficiat anul trecut de 127 milioane de lire sterline, in timp ce Nestle UK, ramura britanica a concernului alimentar, a obtinut 11,3 milioane de lire sterline ca subventii agricole, scrie Wall Street Journal. Dar si familia regala s-a dedulcit din aceste fonduri: regina Elisabeta a II-a a primit anul trecut 545.897 lire sterline pentru doua domenii, iar ducele de Westminster - 1,2 milioane de lire sterline in 2003 si 2004.

Francezii nu vor transparenta

Latul se stringe in jurul Frantei, cel mai mare beneficiar al subventiilor agricole: peste 9 miliarde de euro, reprezentind 21% din bugetul total pe 2004 al Uniunii Europene au intrat in Franta sub forma de ajutoare directe pentru fermieri. Cotidianul economic La Tribune arata ca primii doi latifundiari din Franta au obtinut anul trecut 1,7 milioane de euro de la bugetul european, in timp ce doar 17% din subventiile agricole au ajuns la micii fermieri. Argumentul Frantei cum ca Politica Agricola Comuna este folosita, in primul rind, pentru a sprijini micii fermieri suna nefondat, sustine reprezentanta ONG-ului Oxfam, Jo Leadbeater, citata de cotidianul The Independent.

Legile franceze incearca sa opreasca extinderea fermelor dincolo de 100 de hectare, dar proprietarii le pot ocoli, prin inscrierea proprietatii pe numele sotiilor sau ale rudelor si prin cumpararea de terenuri din jurisdictii diferite, se arata in Wall Street Journal. Iar cotidianul francez La Tribune comenteaza: Lista marilor beneficiari ai ajutoarelor agricole europene este fara indoiala unul dintre secretele cel mai bine pastrate ale Republicii noastre. Singurul nume care a putut fi devoalat de jurnalistii francezi este cel al printului Albert de Monaco, ale carui 700 de hectare de culturi cerealiere pe care le poseda in Aisne au primit, in 2004, fonduri PAC, in valoare de 287.000 de euro. Un alt nume, vehiculat de Wall Street Journal, este cel al senatorului Remy Pointereau, care ar fi beneficiat de subventii in valoare de 120.000 de euro.

Ministrii pun mina pe fonduri

Ministrul olandez al Agriculturii Cees Veerman a beneficiat de subventii agricole in valoare de peste 150.000 de euro pentru proprietatile sale din regiunea franceza Aquitaine. La fel si ministrul danez al Agriculturii, Mariann Fischer Boel, s-a dovedit a fi un mare beneficiar al PAC, lucru care i-a provocat probleme in Parlamentul European atunci cind a fost numita comisar pentru Agricultura in echipa Barroso. Un caz similar s-a petrecut si in Slovacia, unde ministrul Agriculturii, Zsolt Simon, era coproprietar al unei intreprinderi care a primit aproape 1,3 milioane euro in 2003 si 2004. El a fost nevoit sa-si vinda actiunile.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri