Cotidianul financiar german citeaza un inalt functionar care estimeaza ca in acest mod tarile din zona euro nu ar mai fi dependente de notele acordate de cele trei mari agentii de evaluare financiara internationala - Standard & Poors, Moody's si Fitch.

"Agentiile de rating s-au inselat complet in cazul Lehman Brothers. Cine poate spune ca nu vor gresi din nou?", a spus sursa citata.

Conducerea Bancii Centrale Europene a devenit sensibila la problemele sistemului actual de notare, ca urmare a dificultatilor crescute ale Greciei, anunta NewsIn. BCE si Comisia Europeana nu au dorit sa comenteze.

In cazul in care Moody's ar urma sa coboare ratingul Greciei sub pragul "A", asa cum au facut celelalte mari agentii de rating, bancile nu vor mai putea utiliza titlurile de stat grecesti drept colateral pentru operatiunile de refinantare ale BCE de la inceputul lui ianuarie 2011.

Marti, Ewald Nowotny, membru al consiliului guvernatorilor BCE, a spus ca situatia actuala nu este acceptabila. "Soarta Greciei, si daca vrem sa fim mai dramatici, cea a zonei euro, depinde de evaluarea unei singure agentii de rating. Este o situatie inacceptabila", a spus Nowotny.