Exporturile chineze au avansat in februarie cu 45,7% fata de luna similara din 2009, cel mai mare ritm de crestere din ultimii trei ani, ce a permis Chinei sa inregistreze un excedent comercial de 7,61 miliarde dolari, potrivit datelor publicate de autoritatile de la Beijing.
Este a treia luna consecutiva de crestere, dupa ce anterior cea de-a treia economie a planetei inregistrase 13 luni de declin al exporturilor. La randul lor, importurile au avansat puternic, cu 44,7% in ritm anual, potrivit datelor oficiale. "Cresterea exporturilor din acest an ar putea depasi asteptarile", a spus economistul Deutsche Bank din Hong Kong, Ma Jun, la aflarea datelor.

Insa februarie 2009 a fost o luna dezastruoasa pentru comertul chinez, in contextul in care exporturile au scazut cu 26% fata de luna similara din 2008, iar importurile, cu 24%. "Un punct de comparatie atat de scazut a avut evident un impact", a comentat Brian Jackson de Royal Bank of Canada.

Economistul a mai precizat, totusi, ca in conditiile in care in februarie 2010 chinezii au lucrat cu cinci zile mai putin decat in aceeasi luna din 2009 "cifrele sunt destul de impresionante", informeaza NewsIn.

Exporturile, sector vital pentru economia care ofera locuri de munca pentru aproximativ 90 milioane de persoane, au fost afectate sever incepand cu finalul lui 2008, cand criza internationala a dus la scaderea cererii externe. Tendinta a fost stopata la finalul lui 2009. De altfel, anul trecut
China a devenit primul exportator mondial, detronand Germania.

China este afectata de presiuni importante din partea marilor sai parteneri comerciali, in principal SUA, pentru reevaluarea monedei nationale chineze, si tinand cont de conditiile economice actuale multi economisti se asteapta la reluarea aprecierii yuanului in cursul lui 2010, desi autoritatile continua sa pledeze pentru "stabilitatea" monedei, din dorinta de a nu afecta exporturile.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri