Astfel, produsul intern brut (PIB) a scazut in al patrulea trimestru din 2009 cu 4% fata de aceeasi perioada din 2008, dupa un declin de 7,1% in al treilea trimestru, arata datele revizuite, care sunt similare celor din prima estimare. Scaderea PIB a fost de 0,4% fata de trimestrul precedent, marcand cel de-al saptelea declin consecutiv, informeaza NewsIn.

Ungaria, prima tara din Uniunea Europeana care a obtinut ajutoare din partea Fondului Monetar International (FMI) in timpul crizei economice, a sacrificat cresterea economiei pentru a limita cheltuielile si pentru a indeplini conditiile din acordul de finantare externa cu FMI si CE.

"Contractia economiei a incetinit, fara indoiala. Exporturile sustin cel mai mult redresarea si ne asteptam la o revenire a tuturor indicatorilor in curand", a declarat economistul Peter Szabo, pentru Bloomberg.

Exporturile au crescut in al patrulea trimestru cu 3,1% fata de aceeasi perioada din 2008, dupa o scadere de 6,9% in al treilea trimestru. Importurile au scazut cu 2%, dupa un declin de 14,6% in al treilea trimestru.

Ungaria si-a imbunatatit de doua ori in ultima luna prognoza legata de evolutia economica pentru acest an, estimand acum un declin de doar 0,2%. Guvernul estimeaza ca PIB-ul va reveni pe crestere abia in 2011. Economia ungara a inceput sa se comprime in al doilea trimestru din 2008.