Scaderea economiei ungare a incetinit in al patrulea trimestru al anului trecut, in contextul in care cresterea exporturilor a sustinut revenirea economiei din cea mai grava recesiune a ultimilor 18 ani, contractia pe tot anul fiind de 6,3%, sub estimari.
Astfel, produsul intern brut (PIB) a scazut in al patrulea trimestru din 2009 cu 4% fata de aceeasi perioada din 2008, dupa un declin de 7,1% in al treilea trimestru, arata datele revizuite, care sunt similare celor din prima estimare. Scaderea PIB a fost de 0,4% fata de trimestrul precedent, marcand cel de-al saptelea declin consecutiv, informeaza NewsIn.

Ungaria, prima tara din Uniunea Europeana care a obtinut ajutoare din partea Fondului Monetar International (FMI) in timpul crizei economice, a sacrificat cresterea economiei pentru a limita cheltuielile si pentru a indeplini conditiile din acordul de finantare externa cu FMI si CE.

"Contractia economiei a incetinit, fara indoiala. Exporturile sustin cel mai mult redresarea si ne asteptam la o revenire a tuturor indicatorilor in curand", a declarat economistul Peter Szabo, pentru Bloomberg.

Exporturile au crescut in al patrulea trimestru cu 3,1% fata de aceeasi perioada din 2008, dupa o scadere de 6,9% in al treilea trimestru. Importurile au scazut cu 2%, dupa un declin de 14,6% in al treilea trimestru.

Ungaria si-a imbunatatit de doua ori in ultima luna prognoza legata de evolutia economica pentru acest an, estimand acum un declin de doar 0,2%. Guvernul estimeaza ca PIB-ul va reveni pe crestere abia in 2011. Economia ungara a inceput sa se comprime in al doilea trimestru din 2008.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri