Cel mai mare declin din UE: Economia Letoniei a coborat cu 16,9%

Economia Letoniei a inregistrat cel mai puternic declin din Uniunea Europeana in al patrulea trimestru din 2009, in contextul in care vanzarile cu amanuntul au scazut cu o treime, iar sectorul industrial a ramas slab, relateaza Bloomberg.
Economia a inregistrat o scadere de 16,9%, fata de estimarile preliminare, ce indicau o scadere de 17,7%, arata datele oficiale, potrivit NewsIn. In 2009, Produsul Intern Brut (PIB) a scazut cu 18%.

Economia Letoniei, ce s-a confruntat cu cea mai adanca recesiune din Uniunea Europeana, a dat semne de stabilizare, in contextul in care declinul indistriei a incetinit.

Revenirea cererii pentru exporturi ar putea ajuta economia sa se redreseze, in contextul in care masurile de austeritate cerute de acordurile de imprumuturi externe au afectat cererea interna.

Letonia a fost nevoita sa apeleze la Fondul Monetar International (FMI) si la UE pentru un ajutor de 7,5 miliarde euro, dupa ce cea de-a doua banca a tarii a avut nevoie de un pachet guvernamental de salvare.

Potrivit estimarilor bancii centrale, economia s-ar putea comprima cu 2,5% in acest an.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
The Times: Virus similar cu Sars-Cov-2, descoperit acum 7 ani și ținut secret
Setari Cookie-uri