Pretul petrolului ar putea creste cu o treime in urmatorii douazeci de ani, daca nu se investeste masiv in zona Orientului Mijlociu si daca nu se reduce consumul actual, arata un studiu al Agentiei Internationale pentru Energie (IEA).

IEA a schitat doua scenarii privind fluctuatiile preturilor pana in 2030. Primul scenariu ia in calcul ce se va intampla daca producatorii din Orientul Mijlociu si Africa de Nord nu cresc imediat si substantial investitiile in capacitati de extractie si rafinare. Fatih Birol, economist principal la IEA si unul din autorii studiului, a citat Arabia Saudita, tara cu cele mai mari rezerve de petrol, despre care a spus ca are stocuri si capital suficiente pentru a creste productia pana la 18 milioane de barili pe zi pana in 2030. Dar tara isi va mari productia doar pana la 12,5 milioane bpz pana in 2010, de la aproximativ 10,5 milioane bpz, cat extrage astazi. Sauditii au afirmat ca pot pompa 15 milioane bpz timp de 50 de ani, dar nu au trecut inca la a extrage un asemenea nivel. Pretul mediu al petrolului brut importat de statele membre ale IEA nu va cobori, probabil, pana in 2010, de la valorile inalte actuale.


In plus, el va continua sa creasca pana la 86 dolari pe baril (bpz), in termeni nominali, pana in 2030, se mai arata in comunicatul IEA.

Al doilea scenariu prevede o majorare a investitiilor conform recomandarilor IEA. In acest caz, pretul mediu al titeiului se va situa in 2030 in jurul valorii de 65 dolari pe baril, mai mic decat in scenariul anterior, dar mai mare fata de anii trecuti, cand au fost consemnate preturi si de 20, 30 dolari pe baril. Pentru a satisface cererea crescuta de petrol, companiile de profil din Orientul Mijlociu sau Africa de Nord ar trebui sa mareasca media anuala de investitii in proiecte petroliere pana la 23 miliarde dolari, incepand din acest an si pana in 2030, suma ce depaseste cifrele actuale, de 15 miliarde dolari.

Lumea arde acum 85 milioane de barili de petrol pe zi. Daca apar chiar si tulburari mici in furnizare, pretul poate exploda, cum s-a intamplat in acest an cu cele doua uragane care au afectat zona Golfului Mexic.

Agentia Internationala pentru Energie (IEA) a cerut tarilor industrializate sa micsoreze consumul de petrol, intrucat pretul acestuia ar putea ajunge la cote foarte ridicate in viitor. IEA a modificat estimarile sale pe termen lung privind pretul petrolului, afirmand ca acesta va creste cu inca o treime pana in 2030, daca nu se reduce utilizarea petrolului si a gazului natural la nivel global.

In studiul sau privind energia lumii pana in anul 2030, IEA arata ca guvernele din aceasta zona ar putea diminua investitiile si productia, pentru a forta cresterea preturilor. Zona Golfului Persic detine doua treimi din rezervele totale de petrol ale lumii. Raportul este ultima dovada ca majorarea continua a preturilor la materiile energetice si inconstanta accentuata din Orientul Mijlociu altereaza viziunea asupra utilizarii de energie. Apelul agentiei este cu atat mai important cu cat acesta reflecta consensul dintre expertii americani, japonezi si ai altor state puternic industrializate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri