Economia Estoniei a iesit in al patrulea trimestru din una dintre cele mai grave recesiuni din Uniunea Europeana, in contextul in care exporturile au crescut, iar companiile au facut stocuri de alcool, tutun si combustibili inainte de majorarea taxelor, relateaza Bloomberg.
Produsul Intern Brut (PIB) a inregistrat o crestere ajustata sezonier de 2,5%, prima evolutie pozitiva din ultimii doi ani, in contextul in care estimarile preliminare indicau o crestere de 2,6%, potrivit NewsIn.

In al treilea trimestru, Estonia a inregistrat o scadere a PIB cu 0,5%, potrivit datelor revizuite publicate de biroul oficial de statistica.

"Economia va inregistra o revenire lenta, in contextul in care cresterea din al patrulea trimestru s-a datorat in primul rand acumularii de stocuri, in timp ce nivelul cererii interne si externe a ramas slab", a declarat Neil Shearing, economist in cadrul Capital Economics.

Shearing estimeaza ca economia se va comprima cu 2% in 2010, in contextul in care banca centrala mizeaza pe o crestere de 1,4%.

Ministerul de Finante prevede ca economia va reveni la o crestere anuala in a doua jumatate a anului, sustinuta de exporturi.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Investitorii au facut bani dupa Brexit: bursele sunt in revenire
Setari Cookie-uri