Bancile JPMorgan Chase & Co. si Citigroup Inc. au contribuit la prabusirea Lehman Brothers Holdings Inc., prin majorarea garantiilor cerute si prin schimbarea acordurilor de garantare, arata un raport solicitat de autoritatile americane, citat de Bloomberg.

"Cerintele de capital din partea creditorilor bancii Lehman au avut un impact imediat asupra lichiditatii", a declarat Anton Valukas, analist ce a examinat falimentul, in cadrul unui raport de 2.200 de pagini ce a fost transmis joi curtii federale din Manhattan. "Lichiditatile disponibile au fost unul dintre principalii factori care au dus la prabusirea Lehman".

Fostul director executiv al Lehman Brothers, Richard Fuld, fostul director financiar, Erin Callan, fostul vicepresedinte executiv, Ian Lowitt si fostul director managerial, Christopher O'Meara, au oferit declaratii eronate despre situatia financiara a bancii, potrivit raportului. Fuld a fost "cel putin foarte neglijent", a declarat Valukas.

Banca americana Lehman Brothers s-a prabusit in septembrie 2008, avand active in valoare de 639 miliarde dolari, anunta NewsIn.

Pe langa concluziile formulate in legatura cu aportul Citigroup si JPMorgan, Valukas a mai spus ca "un nivel limitat de active Lehman" au fost transferate inadecvat bancii britanice Barclays, la preluarea diviziei americane de brokeraj de catre grupul britanic. El a adaugat ca valoarea activelor ar putea sa nu fie "materiala".

Danielle Romero-Apsilos, purtatoare de cuvant a Citigroup, a anuntat ca banca analizeaza raportul, si ca o analiza preliminara arata ca documentul nu "identifica nicio greseala din partea Citi".

Barclays este cea dea doua banca din Marea Britanie ca marime. Citigroup este a treia banca din Statele Unite, JPMorgan a doua, iar Bank of America Corp este in prezent cea mai mare banca americana din punct de vedere al activelor.

Potrivit raportului intocmit de Valukas, fostul director executiv a fost avertizat de secretarul Trezoreriei, Henry Paulson, ca banca s-ar putea prabusi in cazul in care continua sa anunte pierderi fara sa gaseasca un cumparator sau sa formuleze un plan de restructurare.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Amenzi uriase incasate de banci de la CE pentru manipularea cursului