Ministrii de finante ai tarilor UE vor discuta saptamana aceasta daca un eventual plan de salvare a Greciei ar putea fi finantat printr-o emisiune de obligatiuni de catre UE, cu garantia statelor din zona euro, potrivit Bloomberg, care citeaza trei surse avizate.

O alta optiune ar putea consta in imprumuturi acordate direct Greciei de celelalte state din zona euro. Potrivit surselor, orice emisiune de bonduri in numele UE trebuie mai intai aprobata de toate cele 27 de state membre, arata NewsIn.

In 15 martie se intalnesc la Bruxelles ministrii de finante ai celor 16 state din zona euro, in timp ce pe 16 martie este programata reuniunea tuturor celor 27 de ministri de finante din UE.

Ministrii vor mai discuta daca un mecanism folosit pentru un plan de salvare particular ar trebui sa devina unul permanent, la care sa se poata recurge in cazul unor crize viitoare, sau sa fie considerat doar unul exceptional, de "unica folosinta", potrivit surselor mentionate.

Una dintre persoanele citate de Bloomberg sustine ca imprumuturile ar putea fi folosite doar pentru a evita intrarea unui stat membru in incetare de plati.

Liderii statelor UE au semnalat ca ar putea oferi asistenta financiara Greciei daca va fi necesar, desi cancelarul german Angela Merkel a refuzat pana acum sa dea unda verde unui astfel de plan.

Saptamana trecuta, Grecia a anuntat un plan suplimentar de masuri de austeritate care permite economii bugetare de 4,8 miliarde euro, in scopul reducerii deficitului de la nivelul record atins anul trecut, de 12,7% din PIB.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Franta: Intre impactul unui "Frexit" si perpetuarea socialismului