Vinurile de Bordeaux au inregistrat anul trecut o cadere a valorii vanzarilor cu aproape un sfert fata de 2008, evolutie fara precedent, arata datele asociatiei profesionale a producatorilor din regiunea Bordeaux, care a calificat situatia ca fiind catastrofala, potrivit AFP.

"O prabusire atat de rapida si brutala nu s-a mai vazut niciodata", a afirmat directorul general al Comitetului Interprofesional al Vinului de Bordeaux (CIVB), Roland Feredj, dupa cum arata NewsIn.

"Un asemenea annus horribilis nu are echivalent de cand exista statistici privind piata mondiala a vinurilor", a subliniat el.
Astfel, exporturile de vinuri de Bordeaux au cazut cu 14% in volum anul trecut si cu 23% dupa valoare, evolutie care il face pe presedintele CIVB, Alain Vironneau, sa vorbeasca de un an "catastrofal".

Caderea din 2009 se explica, totusi, si printr-un efect de baza, in conditiile in care vanzarile au fost stimulate in 2008 de productia din 2005, an considerat pentru regiunea Bordeaux un "millésime", adica unul dintre cei mai buni.

Reprezentantii viticultorilor din Bordeaux subliniaza ca aceasta cadere severa nu a afectat doar productia lor, ci intreaga viticultura mondiala, comertul international de vinuri coborand anul trecut la 70 milioane hectolitri, de la 90 milioane hectolitri in anul precedent.

"Aceste 20 de milioane de hectolitri pierdute sintetizeaza oarecum situatia sectorului viticol mondial", a apreciat Vironneau.
Insa viticultorii din sud-vestul Frantei au motive de optimism pentru viitor, in conditiile in care 2009 a fost de asemenea un "millésime", recunoscut ca atare de specialistii din sector. De altfel, in ultimele trei luni s-a inregistrat o usoara revenire a exporturilor de vinuri de Bordeaux.

Viticultorii din zona Bordeaux au vandut anul trecut in Franta si la export 4,96 milioane hectolitri de vin, adica 661 milioane de sticle, inregistrand o cifra de afaceri cumulata de 3,37 miliarde euro. Piata din Franta reprezinta 68% din vanzari.

La export, China a devenit pentru prima data a doua piata ca marime, fiind depasita doar de UE, in conditiile in care importurile sale de vinuri de Bordeaux s-au dublat anul trecut, la 137.000 hectolitri. SUA a trecut in urma Chinei, cu importuri de 116.000 hl, in scadere cu 27%, pe urmatorul loc fiind Japonia, cu importuri similare dupa volum, dar mult mai mici dupa valoare.

In UE, viticultorii din zona Bordeaux au vandut anul trecut 864.000 hl, in scadere cu 19% fata de 2008. In cadrul Uniunii, principalele piete sunt Germania, cu 252.000 hl, Belgia (233.000 hl) si Marea Britanie (197.000 hl).

Producatorul de vinuri Domeniile Ostrov a vandut de la intrarea pe piata romaneasca, in urma cu o luna si jumatate, circa 300.000 sticle de vin si a listat produsele in 20 de judete, rezultate de care seful companiei se declara multumit.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Cat trebuie sa investesti ca sa faci bani din vin