Mecanismul va consta in imprumuturi bilaterale, insa calendarul, suma si dobanzile nu au fost facute publice pentru moment. La cererea Germaniei, liderii Uniunii Europene vor trebui sa aprobe acest plan la urmatorul summit european, ce va avea loc pe 26 martie.

"Am clarificat detaliile tehnice, ce ne-ar permite sa luam o decizie pentru o actiune coordonata si sa actionam rapid in cazul in care va fi necesar", a declarat presedintele Eurogroup, Jean-Claude Juncker, dupa reuniunea ministrilor de finante.

"Optiunile au fost clarificate. In cazul in care va fi necesar, acordul este gata la nivelul zonei euro, pentru a acorda un ajutor bilateral coordonat", a spus Juncker, care a insistat asupra faptului ca Grecia nu a solicitat ajutoare financiare din partea zonei euro, informeaza NewsIn.

El a mai asigurat ca scopul acordului nu este de a furniza finantare Greciei la dobanda medie din zona euro, ci de a asigura stabilitatea financiara a uniunii monetare.

Potrivit unei surse oficiale ce a luat parte la discutii, ministrii au decis sa nu publice calendarul, suma si dobanzile la care vor fi acordate ajutoarele pana cand acestea nu vor fi aprobate de sefii de stat si de guvern si pana cand Grecia nu va face o solicitare oficiala.

Aceeasi sursa a precizat ca nu toate tarile din zona euro vor participa la acest plan, iar ministrul olandez de finante, Jan Kees De Jager, a declarat ca imprumuturile vor fi insotite de o serie de conditii, similare celor impuse de Fondul Monetar International (FMI).

Ministrul francez al economiei, Christine Lagarde, a declarat ca mecanismul nu este necesar la ora actuala si ca "nu exista niciun motiv pentru care sa anticipam aplicarea sa".

"Am facut munca de clarificare si de expertiza, insa decizia finala apartine sefilor de stat si de guvern", a spus Lagarde.

Cancelarul german Angela Merkel i-a cerut ministrului de finante Wolfgang Schauble sa nu fie luata nicio decizie politica in cadrul reuniunii Eurogroup si ca problema sa fie inscrisa pe agenda urmatorului summit european, din 25-26 martie.