"Trebuie sa ne gandim la cine dispune de instrumentele necesare pentru a ajuta Grecia sa-si recapete accesul la pietele de capital", in cazul in care va fi necesar, a declarat Michael Meister, din cadrul Uniunii Crestin-Democrate conduse de Merkel. "Nimeni cu exceptia FMI nu dispune de astfel de instrumente", a completat el.

Incercarea de a salva Grecia fara ajutorul FMI "ar fi un experiment indraznet", a mai spus Meister, potrivit NewsIn.

Schimbarea de pozitie a Germaniei arata ca aceasta incearca sa se distanteze de orice angajament de ajutoare luat fata de Grecia, ceea ce risca sa puna in pericol planurile Uniunii Europene de a pregati un ajutor coordonat pentru Grecia.

Miercuri, Merkel a declarat ca un sprijin rapid pentru Grecia nu ar fi un raspuns potrivit, in timp ce premierul grec, George Papandreou (foto), nu a exclus posibilitatea unui ajutor de la FMI.

Chiar daca prefera solutia unui ajutor de la Uniunea Europeana, Grecia nu va exclude nicio optiune, atat timp cat este nevoita sa se imprumute la o dobanda "nerezonabil de ridicata", a declarat Papandreou, in cadrul uneui conferinte de la Bruxelles, la care a participat si presedintele Comisiei Europene, Jose Barroso. Grecia ar putea cere ajutoare financiare de la FMI in perioada 2-4 aprilie, relateaza Dow Jones, citand o sursa oficiala.

Merkel ezita sa fie de acord cu sustinerea financiara a Greciei,
in contextul in care coalitia de guvernamant pierde teren in sondaje. Daca presedintele francez Nicolas Sarkozy a spus pe 8 martie ca "dispunem de masuri, suntem pregatiti, suntem hotarati", ministrul german al afacerilor externe, Guido Westerwelle, a declarat o saptamana mai tarziu ca guvernul grec nu poate primi "un cec in alb" de la guvernele europene.

"Grecia este membra a FMI si ar trebui sa apeleze mai intai la ajutoare din partea FMI", a declarat parlamentarul german Frank Schaeffler, intr-un interviu acordat miercuri.