Ucraina doreste sa obtina de la Rusia o scadere cu o treime a pretului de livrare a gazului, care in prezent se ridica la 305 dolari pentru 1.000 de metri cubi, a declarat vicepremierul Serghei Tighipko, citat de AFP.

"Pretul platit de Kiev nu ar trebui sa fie cu mult mai mare decat cel practicat in cazul Belarusului", care cumpara gaz rusesc la 168 de dolari mia de metri cubi, a declarat Tighipko, aducand ca argument faptul ca economiile ucraineana si belarusa se aseamana, informeaza NewsIn.

O delegatie condusa de ministrul energiei Iuri Boiko se va duce la Moscova saptamana viitoare, in incercarea de a obtine o revizuire a contractelor din domeniul gazelor naturale si mai ales de a obtine o scadere a pretului, a spus marti premierul ucrainean Mikola Azarov.

Tighipko a spus, pe de alta parte, ca pozitia strategica a Ucrainei, pe teritoriul careia tranziteaza 80% din livrarile de gaz rus destinate Europei, ar trebui sa-i permita sa evite eventuale concesii politice facute Rusiei in schimbul unui pret mai bun pentru gaze. "Avem instrumentul taxei pentru tranzit si nu trebuie sa facem nicio concesie politica sau materiala", considera Tighipko.

Desi considerat prorus, noul presedinte ucrainean Viktor Ianukovici, al carui Partid al Regiunilor numara multi oameni de afaceri importanti, a spus in repetate randuri in timpul campaniei electorale ca pretul platit de Ucraina pentru gazul rusesc este "nedrept" si a promis ca il va renegocia. El intentioneaza, de asemenea, sa creeze un consortiu intre Gazprom, Naftogaz, compania ucraineana de stat, si alte comanii europene pentru a administra reteaua de gazoducte a tarii.

Relatiile dintre Ucraina si Rusia in domeniul gazelor sunt urmarite indeaproape de europeni, care, la inceputul anului 2009, au avut de suferit de pe urma unei intreruperi pe o perioada de aproape trei saptamani a livrarilor din Rusia, in mijlocul iernii, din cauza conflictului dintre Kiev si Moscova pe tema pretului gazelor.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri