Statele din zona euro au nevoie de reguli "mai stricte" in ce priveste deficitele publice, a declarat italianul Mario Draghi, membru in consiliul guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE) si posibil succesor din 2011 al lui Jean-Claude Trichet la presedintia acestei institutii, scrie AFP.

"Sigur ca avem nevoie de reguli mai stricte", a spus Draghi, intr-un interviu de vineri acordat cotidianului german Handelsblatt. "Este inca prea devreme pentru a spune cum ar trebuie sa arate acestea, dar criza elena ne-a demonstrat ca trebuie sa facem sistemul mai rezistent", a adaugat acesta, informeaza NewsIn.

"Este timpul sa depasim o etapa. Statele din zona euro ar trebui sa accepte, cel putin, cateva mecanisme care sa amelioreze cooperarea intre guverne si care ar aduce o disciplina mai mare", a mai precizat Draghi.

Oficialul BCE s-a alaturat astfel dorintelor guvernului german, care pledeaza pentru o supraveghere sporita a finantelor publice din zona euro pentru a sprijini Pactul de stabilitate si crestere, prost gestionat de statele membre, in special de Grecia.

Luni, ministrul german de finante, Wolfgang Schauble, spunea ca statele europene care se confrunta cu deficite majore si care nu reusesc sa-si redreseze finantele ar trebui sa riste, in ultima instanta, excluderea din zona euro.

"Avem nevoie de reguli mai stricte, ceea ce inseamna, in ultima instanta, posibilitatea de excludere din zona euro a unui stat care nu isi poate pune ordine in finante", explica Schauble.

Romania are ca tinta intrarea in zona euro in 2015.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Statul se va imprumuta ieftin si anul urmator