Fondul Monetar International (FMI) pare tot mai putin interesat de instituirea unei taxe asupra tranzactiilor financiare, asa-numita taxa Tobin, preferand in schimb o taxa directa asupra institutiilor financiare care au fost sustinute in perioada crizei mondiale, arata o analiza a AFP, citata de NewsIn.

FMI va trebui sa trimita in aprilie grupului marilor economii dezvoltate si emergente, G20, un raport privind recomandarile sale asupra unei taxe care sa permita "recuperarea banilor publici care au fost folositi pentru sustinerea bancilor si a altor institutii financiare in perioada crizei".

La summitul din septembrie 2009, de la Pittsburgh, SUA, statele din G20 pareau in favoarea unei taxe Tobin, numite astfel dupa initiatorul sau, James Tobin, castigator al premiului Nobel pentru economie in 1981. Acesta propunea instituirea unei taxe asupra pietei de schimb, in scopul limitarii speculatiilor.

In schimb, directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, nu s-a declarat deloc un partizan al acestei idei, pe care o considera "simplista" si "dificil de pus in practica". El era de parere ca ar trebui privilegiata ideea "ca banii sa vina de la sectorul financiar pentru a crea un fel de fonduri de asigurare ori de finantare pentru tarile cu venituri bugetare scazute".

In acelasi timp, lLiderii G20 sustin ca taxarea tranzactiilor bancare ar putea stabiliza economia.

Mai multe ONG-uri au estimat ieri ca FMI ar urma sa propuna G20 "o masura sterila: impunerea unei cotizatii a bancilor la u fond de asigurare impotriva unor falimente viitoare", proiect pe care il considerau "problematic".

"Mai intai nu vor impiedica noi prabusiri si nu vor elibera resurse pentru finantarea urgentelor sociale si ecologice", au sustinut acestea.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si