Caderea monedei unice europene la cel mai scazut nivel din ultimii doi ani este explicata de analistii pietelor europene in special de neincrederea pe care o inspira piata franceza, dat fiind pericolul continuarii si chiar al extinderii violentelor si in alte tari europene. De vineri pana ieri, cotatia monedei euro a scazut cu 2,5 la suta raportat la dolar.

Marti era de 1,1711 la un dolar, cel mai scazut curs din 2003 pana acum. Declansate in urma cu doua saptamani, violentele de la Paris si alte orase din Franta par sa se fi extins deja la Bruxelles si Germania. Ceea ce este considerat grav de catre analistul Derek Halpenny, de la banca Tokio-Mitsubishi, este faptul ca moneda europeana nu a primit sustinerea traditionala a bancilor, care s-au abtinut sa intervina pe piata financiara. Tot acest an, euro a fost sustinut de catre bancile centrale straine intre 1,1850 si 1,19 la dolar, ele cumparand in mod regulat - in cadrul strategiei de diversificare progresiva a rezervelor de care dispun - deviza europeana la acest pret, considerat ieftin. Acest sprijin a disparut incepand de vinerea trecuta.

De altfel, reaminteste Steven Englander de la banca Barclays Capital, in tot acest an euro a fost influentat de evenimentele politice negative din Europa, asa cum s-a vazut dupa referendumurile din mai si iunie, din Franta si Olanda, asupra Constitutiei UE, ca si dupa alegerile din Germania din septembrie sau legat de dificultatile in formarea guvernului de coalitie din aceasta tara. Potrivit lui Englander, violentele din Franta pot fi interpretate ca un alt episod al esecurilor uniunii politice si monetare europene, ceea ce face foarte dificil pentru banci, inclusiv cele centrale, sa manifeste entuziasm fata de moneda euro.