Fondul Monetar International (FMI) va trimite miercuri o noua misiune in Ucraina, care va discuta despre reluarea acordului de finantare, in conditiile in care presedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, ales in februarie, a anuntat ca are ca prioritate reluarea cooperarii cu FMI, scrie AFP.

Ucraina a fost nevoita sa ceara finantare de 16,4 miliarde dolari de la FMI in noiembrie 2008 pentru a evita incetarea platilor si a putea achita gazul rusesc, dupa ce criza mondiala a lovit exporturile tarii, in special cele de produse siderurgice, si sistemul bancar.

In iulie 2009, programul pentru Kiev a fost insa suspendat, ca urmare a neindeplinirii conditiilor pentru eliberarea unei noi transe, scrie NewsIn.

Misiunea FMI va sta in Kiev intre 24 martie si 2 aprilie si va discuta cu autoritatile despre gasirea unui acord asupra politicilor economice care ar putea fi sustinute de un program FMI, se mai arata in comunicat.

La finalul anului trecut, FMI a autorizat Ucraina sa foloseasca bani din rezervele valutare ale bancii centrale ca sa plateasca importurile de gaz din Rusia, insa nu a deblocat urmatoarea transa, de 3,4 miliarde dolari, din imprumutul total de 16,4 miliarde dolari deoarece parlamentul nu a adoptat bugetul pe 2010 cu reducerile de cheltuieli agreate de Fond.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Ministrul ucrainean al Economiei si-a anuntat demisia