Germania, criticata recent pentru amploarea excedentului comercial, si-a castigat competitivitatea prin reforme structurale "dureroase", a declarat guvernatorul bancii centrale, Axel Weber, care a indemnat tarile din zona euro aflate in dificultate sa urmeze acest exemplu.

Restructurarile, initiate in anii '90 si realizate prin concedieri, delocalizari, moderatie salariala, cercetare si inovatie "au fost dureroase, insa au adus economia intr-o stare mult mai buna", a declarat Weber.

"Dupa parerea mea, experienta Germaniei ofera o lectie fundamentala", a adaugat el, conform NewsIn.

De la aparitia euro, in urma cu 11 ani, "un grup mic de tari, condus de Germania, a reusit sa castige competitivitate, in timp ce un grup mai mare a inregistrat piederi semnificative in acest sector, asa cum a fost cazul Greciei, Italiei, Spaniei si Portugaliei".

"Uniunea economica si monetara are nevoie urgenta de astfel de ajustari", a mai spus el, "acestea fiind o conditie esentiala pentru a pune capat divergentelor dintre economii, pentru a inregistra o crestere durabila in zona euro si pentru a asigura continuarea succesului euro".

Ministrul francez de finante, Christine Lagarde, a criticat recent excedentul comercial al Germaniei si a declarat ca acesta ar putea deveni "insuportabil" pentru tarile vecine din zona euro.

In replica, ministrul german de finante, Wolfgang Schauble, a cerut o mai buna competitivitate la nivel european.Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Prima regula a pietei unice e sa ai autostrada catre Germania