Declaratiile liderilor europeni au accentuat incertitudinile legate de ajutoarele financiare pentru Grecia, in contextul in care presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, s-a declarat impotriva oferirii unor credite la dobanda redusa pentru statul elen, scrie Bloomberg.
Declaratiile lui Trichet, ce solicita impunerea unor conditii dure, si ale cancelarului german Angela Merkel, care vrea sanctiuni impotriva tarilor ce incalca in mod repetat limitele de deficit, indica posibilitatea ca Grecia sa nu primeasca nimic in urma summitului european programat la sfarsitul acestei saptamani.

Acest lucru l-ar putea pune la incercare pe premierul grec, George Papandreou, care a amenintat ca ar putea apela la Fondul Monetar International (FMI).

"Nu ar trebui sa existe subventii si elemente de concesie" intr-un posibil imprumut pentru Grecia, a declarat Trichet. Merkel a declarat, la randul sau, ca nu este necesar ca liderii europeni sa ia o decizie legata de Grecia in aceasta saptamana.

Semnalele de conflict dinaintea summitului UE au dus la cresterea costurilor de creditare pentru Grecia, randamentele titlurilor de stat avansand luni la 6,44%, cel mai inalt nivel din 25 februarie, potrivit NewsIn.

Cresterea acestor costuri l-a facut pe Papandreou sa declare pe 19 martie ca Grecia, care trebuie sa vanda obligatiuni de circa 10 miliarde euro in saptamanile urmatoare, este la un pas de a nu se putea finanta.

Cu toate acestea, ministrul grec de finante, George Papaconstantinou, a declarat marti ca Grecia se poate finanta fara probleme din pietele internationale, independent de ceea ce se discuta in cadrul Uniunii Europene, si ca isi poate indeplini obligatiile de refinantare.

Tara "a dovedit ca are acces la piete in cadrul ultimei emisiuni de obligatiuni, din luna martie. Am dori dobanzi mai mici, insa le vom avea, pe masura ce vom redresa finantele publice", a spus Papaconstantinou.

Trichet a respins cererile formulate de Grecia pentru reducerea costurilor de creditare si a spus ca un pachet de ajutor ar trebui acordat numai in cazul in care zona euro se va confrunta cu un pericol "grav si imediat". Merkel sustine, totusi, ca finantele Greciei nu au ajuns in acest stadiu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri