Nabucco: Primele livrari vor fi facute in 2014

Consortiul international Nabucco mentine data 2014 ca cea pentrui intrarea in serviciu a gazoductului ce va furniza gaz Europei ocolind Rusia, dupa ce comisarul european pentru energie evocase anul 2018, relateaza AFP.
"Vrem sa incepem construirea la sfarsitul lui 2011 si ne bazam pe primele livrari la sfarsitul lui 2014", a declarat directorul consortiului, Reinhard Mitschek, conform NewsIn.

El a raspuns astfel declaratiilor comsiarului european Günther Oettinger, care a spus ca primele livrari vor avea loc "mai degraba in 2018".

"Consortiul Nabucco nu are motive sa-si schimbe calendarul prevazut", a spus oficialul din consortiu, subliniind insa ca intrarea in serviciu a gazoductului se va face treptat si el isi va atinge capacitatea deplina de liverare de 31 miliarde de metri cubi pe an in 2018. "Vom incepe cu 8-10 miliarde metri cubi pe an si vom avea nevoie de timp, intre 2014 si 2018, pentru a construi noi statii de compresie, necesare pentru atingerea capacitatii maxime", a explicat oficialul.

Conducta cu o lungime de aproape 3.300 de kilometri, urmeaza sa lege campurile de gaz din Asia Centrala de Europa, pe teritoriul Turciei si Europei de Sud-Est, inclusiv Romaniei. Costul constructiei este apreciat la 7,9 miliarde euro, dar traseul nu a fost decis definitiv.

Oettinger considera ca sansele ca gazoductul sa se concretizeze au crescut considerabil in cursul ultimelor sase luni. El apreciaza ca, in prezent, acest "proiect de prestigiu pentru Uniunea Europeana", are "circa 65% sanse" sa vada lumina zilei.

Comisia Europeana a alocat in 4 martie 200 de milioane euro pentru a comanda conductele pentru viitorul gazoduct. Dar banii europeni vor fi virati numai daca proiectul va fi definit clar pana in toamna, in special prin contracte de aprovizionare cu gaz incheiate cu tarile furnizoare, care se negociaza pe cinci ani in avans. Toti ochii sunt atintiti in prezent pe Azerbaidjan, tara de aprovizonare probabila.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Focar de coronavirus printre românii din Austria. 99 de cazuri în 24 de ore
Setari Cookie-uri