Fondul Monetar International (FMI) a aprobat deblocarea unei transe de 138,4 milioane euro din creditul pentru Bosnia-Hertegovina si o alta transa pentru Ungaria, care anuntase din februarie ca nu intentioneaza sa mai contracteze sumele puse la dispozitie de Fond, relateaza Bloomberg.
Aprobarea FMI a venit ca urmare a faptului ca statul a facut progrese in reducerea cheltuielilor bugetare. Oficialii din Bosnia au aprobat reducerea cheltuielilor bugetare in luna februarie, facilitand acordarea transei, dupa ce FMI a avertizat la finalul lunii ianuarie ca va intarzia plata transelor din cadrul creditului de 1,2 miliarde euro in cazul in care situatia bugetului nu se va ameliora.

"Masurile vizate au ca scop asigurarea unei reduceri permanente a cheltuielilor guvernamentale, oferind mai mult spatiu cheltuielilor de capital", a declarat Murilo Portugal, director adjunct in cadrul FMI. "Autoritatile sunt de asemenea angajate in reformarea sistemului de salarii si pensii, in ameliorarea procedurilor bugetare si a gestionarii finantelor publice", informeaza NewsIn.

Bosnia a urmat exemplul Serbiei si altor natiuni europene, cerand ajutor de la FMI, pentru a putea face fata recesiunii. Economia Bosniei ar putea creste cu 0,5% in acest an, dupa ce s-a comprimat cu 3,2% in 2009.

Ultima transa aduce valoarea fondurilor virate de FMI Bosniei la 304,4 milioane euro.

Miercuri seara, FMI a anuntat ca a deblocat o noua transa din imprumutul pentru Ungaria, in valoare de 2,4 miliarde euro, pe care Ungaria a anuntat deja ca nu intentioneaza sa o contracteze.

Pe 15 februarie, guvernul ungar si Comisia Europeana au anuntat ca Ungaria nu intentioneaza sa contracteze sumele puse la dispozitie de FMI.

Ungaria a obtinut in noiembrie 2008 un credit de 20 miliarde euro de la FMI, UE si Banca Mondiala.

Dupa ce a contractat trei transe din credit, in valoare totala de 8,7 miliarde euro, Ungaria a anuntat in noiembrie 2009 ca nu va mai apela la aceasta linie de credit, pe fondul revenirii increderii investitorilor in economie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri