Aprobarea FMI a venit ca urmare a faptului ca statul a facut progrese in reducerea cheltuielilor bugetare. Oficialii din Bosnia au aprobat reducerea cheltuielilor bugetare in luna februarie, facilitand acordarea transei, dupa ce FMI a avertizat la finalul lunii ianuarie ca va intarzia plata transelor din cadrul creditului de 1,2 miliarde euro in cazul in care situatia bugetului nu se va ameliora.

"Masurile vizate au ca scop asigurarea unei reduceri permanente a cheltuielilor guvernamentale, oferind mai mult spatiu cheltuielilor de capital", a declarat Murilo Portugal, director adjunct in cadrul FMI. "Autoritatile sunt de asemenea angajate in reformarea sistemului de salarii si pensii, in ameliorarea procedurilor bugetare si a gestionarii finantelor publice", informeaza NewsIn.

Bosnia a urmat exemplul Serbiei si altor natiuni europene, cerand ajutor de la FMI, pentru a putea face fata recesiunii. Economia Bosniei ar putea creste cu 0,5% in acest an, dupa ce s-a comprimat cu 3,2% in 2009.

Ultima transa aduce valoarea fondurilor virate de FMI Bosniei la 304,4 milioane euro.

Miercuri seara, FMI a anuntat ca a deblocat o noua transa din imprumutul pentru Ungaria, in valoare de 2,4 miliarde euro, pe care Ungaria a anuntat deja ca nu intentioneaza sa o contracteze.

Pe 15 februarie, guvernul ungar si Comisia Europeana au anuntat ca Ungaria nu intentioneaza sa contracteze sumele puse la dispozitie de FMI.

Ungaria a obtinut in noiembrie 2008 un credit de 20 miliarde euro de la FMI, UE si Banca Mondiala.

Dupa ce a contractat trei transe din credit, in valoare totala de 8,7 miliarde euro, Ungaria a anuntat in noiembrie 2009 ca nu va mai apela la aceasta linie de credit, pe fondul revenirii increderii investitorilor in economie.