Grecia va lansa saptamana viitoare o emisiune de obligatiuni de cateva miliarde de euro, intr-un test de incredere la nivelul pietei dupa ce liderii europeni au ajuns joi la un acord privind un mecanism de ajutor, relateaza Financial Times, citat de NewsIn.
Seful agentiei de administrare a datoriei publice, Petros Christodoulou, a declarat pentru Financial Times ca guvernul de al Atena vrea sa imprumute in jur de 5 miliarde euro prin aceasta emisiune de obligatiuni.

"Am vrea sa revenim pe piata pana la finalul lunii martie", a afirmat oficialul grec.

Declaratiile lui Christodoulou vin dupa ce joi liderii zonei euro au ajuns la un acord pentru crearea unui mecanism de ajutor pentru statele membre in dificultate, la care poate apela Grecia, care consta in imprumuturi bilaterale de la tari din zona euro si de la FMI.

Acordul, atins dupa ce Germania si Franta au stabilit conditiile planului, a fost bine primit in piete, astfel ca actiunile si obligatiunile grecesti s-au apreciat, iar euro s-a intarit in fata dolarului.

De asemenea, marja la CDS-urile Greciei, o masura a costului asigurarii impotriva riscului de faliment, a scazut vineri cu 15,75 puncte de baza, la 295,27 puncte, potrivit platformei CMA.

Financial Times precizeaza ca Atena va face probabil o emisiune de obligatiuni cu scadenta in trei sau sapte ani pana la finalul lui martie, urmata de o alta de valoare similara in aprilie, ceea ce va constitui un adevarat test de incredere pentru autoritatile elene.

Grecia are nevoie de circa 20 miliarde euro pana la finalul lunii mai pentru a-si refinanta datoriile ajunse la scadenta.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri