Cel putin 43 de oameni au fost ucisi si alti 65 au fost raniti in aceasta dimineata de doua explozii produse la o statie de metrou din centrul orasului Moscova, scrie 9AM.

Update: Un site apropiat rebelilor ceceni si-ar fi asumat responsabilitatea pentru cele doua atacuri inregistrate in aceasta dimineata la metroul din Moscova, insa revendicarea nu a fost confirmata, relateaza CNN. Dupa explozie, suspiciunile fusesera indreptate spre separatisti.

Cecenia este o republica rusa din Caucaz, avand o populatie cuprinsa intre 600.000 si 800.000 de locuitori, formata in primul rand din musulmani sunniti si rusi ortodocsi. In urma conflictului cu Moscova au fost ucise zeci de mii de persoane iar alte 500.000 de ceceni s-au refugiat.

Un caz inregistrat este cel al unei femei cecene care s-a aruncat in aer in august 2004, in fata unei statii de metrou din nord-estul Moscovei, provocand moartea a noua persoane si ranirea altor 51. Teroristi ceceni au ucis alte sute de persoane in 2004, la o scoala din Beslan. De asemenea, ei sunt suspectati ca au deturnat doua avioane ruse in acelasi an, provocand moartea a 89 de persoane.


O prima explozie puternica a fost inregistrata in statia de metrou Lubianka, din centrul orasului Moscova, in jurul orei de varf 07.56. Atacul a provocat moartea a 15 persoane aflate in tren si a altor 11 persoane care se aflau pe peron, potrivit autoritatilor.

A doua explozie a avut loc la scurt timp, intr-o alta statie , in jurul orei 08.34, provocand moartea a cel putin 10 persoane, au anuntat serviciile de interventie in caz de situatii de urgenta, citate de RIA Novosti.

Potrivit Interfax, un kamikaze s-ar fi aflat la originea deflagratiei, insa oficialii rusi iau in calcul si pista unui atac terorist.

Zvonuri privind producerea unei a treia explozii la metroul din Moscova, mai exact la statia Prospekt Mira, circula la Moscova, insa Ministerul rus pentru Situatii de Urgenta nu le confirma. In prezent, centrul Moscovei este blocat.

Capitala rusa a fost afectata in ultimii 10 ani de o serie de atentate revendicate de militanti ceceni. Potrivit postului de radio Ecoul Moscovei, atentatul de astazi este primul eveniment de acest gen din ultimii sase ani. Ultimul atac terorist la metroul din Moscova a avut loc in februarie 2004, provocand moartea a 41 de oameni.

Metroul din Moscova este unul dintre cele mai folosite din lume, transportand pana la 5,5 milioane de pasageri pe zi. Este de asemenea metroul aflat la cea mai mare adancime, ceea ce ingreuneaza operatiunile de salvare. Fiecare dintre cele doua explozii produse la metroul din Moscova a echivalat cu puterea degajata de 2 kilograme de trinitrotoluen (TNT).


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
2001 - 11 septembrie, ziua in care terorismul a lovit Statele Unite