Emisiunea de obligatiuni la sapte ani lansata de Grecia pentru a-si refinanta datoriile, in valoare de 5 miliarde euro, a fost suprasubscrisa, cererea investitorilor depasind 7 miliarde euro, potrivit AFP, care citeaza o sursa bancara.

Grecia a lansat luni o emisiune de obligatiuni pe sapte ani, a anuntat agentia elena de gestionare a datoriei publice, imprumutul urmand sa fie un test pentru statul aflat intr-o grava criza bugetara, care a zguduit intreaga zona euro, potrivit NewsIn.

Guvernul a mandatat bancile Societe Generale, Credit Agricole, ING, Bank of America-Merrill Lynch, precum si bancile elene Alpha Bank et Emporiki, filiala din Grecia a Credit Agricole, sa deruleze emisiunea de obligatiuni.

Anuntul vine la patru zile dupa aprobarea de catre UE a unui plan de ajutor pentru Grecia, finantat prin imprumuturi europene si ale Fondului Monetar International (FMI), un mecanism inedit de la lansarea monedei unice europene.

Grecia se confrunta de mai multe luni cu o criza financiara fara precedent, care i-a ingreunat puternic conditiile de imprumut de pe piata externa. Acordul european de ajutor a determinat scaderea dobanzilor pentru obligatiunile elene, insa acestea au ramas totusi la niveluri ridicate.

Pentru refinantarea datoriei publice, Grecia are nevoie de aproape 20 miliarde euro pana la finalul lunii mai.
Emisiunea de luni este a treia lansata de Grecia de la inceputul acestui an. Prima emisiune de obligatiuni, din 25 ianuarie, pe 5 ani, a atras 8 miliarde euro la o dobanda de 6,20% pe an, iar cea de-a doua, din 4 martie, cu maturitate de 10 ani, a adus 5 miliarde euro cu o dobanda de 6,38% pe an.

Citeste mai multe despre criza din Grecia in viziunea bancii centrale de la Atena, a unui oficial chinez si a Frantei si Germaniei.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Dupa ani de criza, economia Greciei incepe din nou sa respire