Consumul de aur din China s-ar putea dubla in urmatorii zece ani daca aceasta tara isi va continua cresterea economica puternica, in conditiile in care in prezent este al doilea consumator in acest domeniu, a estimat Consiliul Mondial al Aurului (WGC) intr-un raport, citat de AFP.
In ultimii cinci ani, cererea de aur din China a crescut cu 13% pe an, ajungand anul trecut la 11% din cererea mondiala de aur, valoarea sa fiind de aproape 14 miliarde dolari, potrivit raportului "Aurul in anul Tigrului".

In volum, cererea chineza de aur ajunsese la 423 tone, dintre care 314 tone fusesera produse local, fapt ce o plaseaza pe primul loc printre producatorii mondial. Desi China a devenit al doilea consumator mondial de aur, nevoile sale pe locuitor sunt inca modeste, mai arata (WGC).

"In ce priveste bijuteriile consumul pe locuitor este unul dintre cele mai scazute, de 0,26 grame aur, fata de alte tari cu o cultura similara a aurului", se arata in raportul, care prevede o crestere puternica in conditiile in care consumul ar urma sa atinga nivelurile din India, Hong Kong sau Arabia Saudita.

Consiliul Mondial al Aurului transmite ca anul trecut China a fost singurul stat care a inregistrat un avans al cererii de aur pentru bijuterii, care reprezinta 80% din consumul chinez de aur, scrie NewsIn.

"Credem ca avansul veniturilor medii (...) si imbunatatirea nivelului de trai sunt factori ai cresterii cererii de aur. In conditiile in care economia Chinei va continua sa creasca in ritmul actual consumul de aur va continua sa se mareasca si s-ar putea dubla intr-un deceniu", potrivit raportului, care evidentiaza si ca aurul este, totodata, o valoare pentru investitii in China.

Banca centrala a Chinei "care joaca un rol de sustinere a aurului" ar putea spori cererea. "Aceasta detine in prezent 1,6% din rezervele sale de 2.400 miliarde dolari sunt in aur", nivel scazut fata de criteriile internationale si inferior nivelului de 2,2% inregistrat in 2002. "Exista loc pentru crestere", se mai spune in raport.
Economia Chinei a avansat anul trecut cu 8,7% in ritm anual.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri