Rata este cea mai mare de la introducerea actualei metode de calcul, in 1998. In perioada septembrie-noiembrie 2009, rata somajului era de doar 10,8%. In urma cu un an, rata somajului era de doar 9,1%, numarul de someri crescand intr-un an cu 101.000, la 478.700.

Economia ungara s-a contractat anul trecut cu 6,3%, cea mai grava recesiune din 1991, iar economistii si guvernul se asteapta la o noua scadere in acest an, informeaza NewsIn.

Scaderea cererii globale i-a fortat pe unii exportatori, intre care Suzoki si Alcoa, sa reduca numarul de angajati, ceea ce a avut un impact semnificativ, in conditiile in care economia ungara, deschisa si de dimensiuni mici, se bazeaza mult pe exporturi.

"Inrautatirea reflecta faptul ca activitatea economica este inca lipsita de un motor puternic in Ungaria. Cererea interna este tinuta jos partial de restrangerea creditului si in mare parte din cauza incertitudinilor legate de venituri", a comentat analistul Janos Samu, de la Concorde Securities, citat de portalul financiar Portfolio.

In Romania, rata somajului era in februarie de 8,3%, mai mica cu circa 3 procente decat cea din Ungaria.