"Vreau sa ma adresez marelui popor al Statelor Unite, pentru a spune ca Europa si SUA trebuie sa coopereze, nu exista nicio tara in secolul XXI care sa poata conduce singura lumea", a spus Sarkozy.

Liderul francez i-a cerut omologului sau american sa-l sustina pentru consolidarea regularizaii economice mondiale, scrie NewsIn. "Regularizarea economica mondiala nu poate ramane ceea ce este. Nu mai putem accepta un sistem capitalist in care nu exista reguli, regularizare. Economia de piata si piata fara reguli, aceasta este moartea capitalismului", a subliniat el.

"Noi, Europa si SUA, putem inventa regulile economiei de maine", a insistat Sarkozy, precizand ca aceasta va fi tema principala a discutiilor cu Barack Obama de astazi.

Presedintele le-a mai cerut americanilor sa-l ajute sa implementeze o "noua guvernare" a lumii, dupa esecul summitului de la Copenhaga pentru clima, din decembrie.

"SUA si Europa, noi trebuie sa cerem reformarea guvernarii, pentru a face loc continentelor de maine", a spus el, vorbind mai ales despre deschiderea Consiliului de Securitate al ONU pentru noi membri permanenti, ca India, Brazilia, Japonia, Mexic sau Africa de Sud.