Moody's a coborat ratingurile a cinci banci grecesti

Agentia de evaluare financiara Moody's a coborat calificativele pentru depozite si datorii ale principalelor cinci banci elene, care au activitati si pe piata din Romania, si a mentinut perspectiva negativa, motivand decizia prin inrautatirea situatiei lor financiare.

Este vorba de liderul pietei bancare elene, National Bank of Greece (NBG), al carui rating a fost coborat la "A2", de la "A1", potrivit unui comunicat al agentiei. De asemenea, Moody's a coborat cu o treapta calificativele pentru Alpha Bank, Eurobank EFG si Emporiki Bank, filiala a grupului Credit Agricole, de la "A2/Prime-1" la "A3/Prime-2".
In schimb, Moody's a taiat cu doua trepte ratingul pentru Piraeus Bank, de la "A2/Prime-1" la "Baa1/Prime-2".
Agentia a avertizat ca vor continua sa aiba loc presiuni asupra institutiilor financiare elene, ca urmare a crizei grave prin care trece Grecia, anunta NewsIn.

"Desi masurile suplimentare luate de autoritatile elene pentru a rezolva dezechilibrul fiscal pot avea un impact pozitiv pe termen lung, provocarile fiscale ale Greciei vor avea un impact negativ asupra cresterii economice pe termen scurt si mediu. Moody's se asteapta ca tendinta de crestere a creditelor neperformante, care a inceput in 2008, sa continue in 2010 si, posibil, in 2011", se mai arata in comunicat.

Ca urmare, acesti factori vor pune presiune suplimentara pe calitatea si asa slabita a activelor si a profitabilitatii din sectorul bancar.

Toate cele cinci banci au subsidiare pe piata romaneasca: NBG detine Banca Romaneasca, Eurobank EFG este proprietarul Bancpost, in timp ce celelalte trei banci retrogradate de Moody's controleaza Alpha Bank Romania, Piraeus Bank Romania, respectiv Emporiki Bank Romania.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri