Moneda elvetiana a atins ieri o noua cotatie maxima istorica fata de moneda europeana, coborand sub pragul de 1,42 franci/euro, in conditiile in care este sustinuta de soliditatea economiei Elvetiei.

Astfel, francul a atins o cotatie de 1,4185 unitati/euro, dupa care s-a stabilizat in apropiere de 1,42 franci/euro, potrivit AFP citeaza NewsIn.

Analistii de la Commerzbank comentau, intr-o nota de cercetare, ca pragul de 1,42 este probabil sa fie testat, in conditiile in care banca centrala elvetiana nu mai este dispusa sa intervina pentru a stopa aprecierea francului, asa cum facuse in trecut.

Francul profita nu doar de fragilitatea euro, slabit de criza Greciei, dar si de soliditatea economiei elvetiene, care continua sa isi revina intr-un ritm rapid.

"Elvetia continua sa afiseze cea mai mare surpriza in ceea ce priveste revenirea economica intre statele din G10", subliniaza analistii de la CitiFX.

Joi, un barometru lunar publicat de un institut elvetian arata ca economia Elvetiei inregistreaza o tendinta pozitiva. De asemenea, banca centrala elvetiana a revizuit in urcare prognoza de crestere e conomica din acest an, la 1,5%, de la 0,5-1% in estimarea anterioara.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Bancile pot sa opreasca boala fraudelor interne cu ajutorul blockchain